Atelier de comunicare interdepartamentală

Cum poate o comunicare defectuoasă între departamente să influenţeze productivitatea unei companii?

Imaginaţi-vă următoarea situaţie: se defectează un utilaj iar operatorul este nevoit să ceară ajutorul departamentului de mentenanţă. Tehnicianului de la mentenanţă îi este antipatic operatorul aşa că se preface că nu înţelege despre ce este vorba. Sau că este ocupat cu altă lucrare. Până la rezolvarea situaţiei se pot pierde astfel minute bune. Sau şi mai rău. Se pot pierde ore. De cele mai multe ori astfel de situaţii apar la locul de muncă dintr-o înţelegere greşită: „nu-mi place cum se uită la mine”, însă pot avea urmări grave pentru productivitate. Fiecare dintre noi venim din comunităţi şi culturi diferite. Este normal să existe diferenţe de percepţie. Tot aşa, este importantă coeziunea unui grup şi adoptarea unui scop comun. O comunicare corectă între departamente poate duce la evitarea unor situaţii precum cea descrisă mai sus şi implicit la evitarea multor conflicte nedorite.

Iată rezultatele unui studiu realizat în Statele Unite despre comunicarea defectuoasă şi conflict:

• 25% dintre angajaţi afirmă un conflict persistent la locul de muncă îi face să se simtă rău şi să îşi ia zile libere şi concediu medical.
• 10% dintre angajaţi incriminează comunicarea defectoasă şi conflictele cu colegii pentru eşecul unor proiecte;
• 33% dintre angajaţi afirmă că conflictele intervenite la locul de muncă i-au făcut să părăsească compania fie prin a-şi da demisia, fie prin concediere.

Compania are costuri suplimentare atât în cazul în care un angajat îşi ia concediu medical pentru a evita un eventual conflict, pentru că trebuie să găsească soluţii pentru a-l înlocui, cât şi în situaţia în care acesta îşi dă demisia. Recrutarea şi acomodarea noilor veniţi sunt costisitoare, iar productivitatea poate fi afectată.

Beneficii ale atelierului de comunicare interdepartamentală:

• te ajută să scapi de inhibiţii;
• stârneşte dorinţa de interacţionare;
• te ajută să devii conştient de felul în care comunici şi de mesajul pe care îl transmiţi de fapt;
• te ajută să interpretezi corect mesajul interlocutorului;
• te ajută să găseşti soluţii viabile la situaţiile dificile pe care le întâmpini de-a lungul unei zile de lucru.